Je bekijkt nu 3D Puntenwolken Rotterdam, Amsterdam en Den Haag

3D Puntenwolken Rotterdam, Amsterdam en Den Haag

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Actueel Hoogtebestand Nederland

Met de dienst Drone Post Flight leveren we verschillende producten, waaronder een 3D puntenwolk aan onze klanten. Deze wordt verwerkt vanuit losse luchtfoto’s gemaakt vanuit een drone. Dit zijn meestal relatief kleine gebieden, bijvoorbeeld 0.5km2. Wij zagen een uitdaging in het verwerken van een wat ‘grotere’ dataset.

Op 10 september 2015 heeft de overheid de AHN3 dataset gepresenteerd. Dit Actueel Hoogtebestand Nederland is een bestand met voor heel Nederland gedetailleerde en precieze hoogtegegevens. Dit bestand wordt verkregen door uit een (bemand) vliegtuig laserpulsen naar beneden te richten en zo de afstand tot een object of oppervlak bepaalt. Enkele van deze datasets hebben we gevisualiseerd. Hieronder vind je enkele bekende plaatsen zoals Amsterdam Centrum, Schiphol, Leiden, Haarlem, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

Een miljard punten

Enkele datasets bevatten meer dan 1.000.000.000 punten. Om de performance in de webbased viewer acceptabel te houden, is deze hoeveelheid punten gecomprimeerd. De kleur van de punten visualiseerd de hoogte.  Let op: onderstaande voorbeelden werken in browsers die WebGL ondersteunen (FireFox en Chrome). Deze demonstraties zijn gemaakt met open-source software pakketten QGIS en Potree.

Van puntjes naar stad

puntenwolk rotterdam 3d pointcloud aeret
Rotterdam
puntenwolk schiphol 3d pointcloud aeret
Schiphol
puntenwolk utrecht 3d pointcloud aeret
Utrecht
Amsterdam 3d Puntenwolk
Amsterdam
Leiden puntenwolk 3D
Leiden
Puntenwolk Haarlem 3D lidar
Haarlem