Je bekijkt nu Drone2Go Sprint 10: Automatische scheepsinspectie met AIS

Drone2Go Sprint 10: Automatische scheepsinspectie met AIS

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Drone

360° Automatische Scheepsinspectie

Op 19 mei 2021 vond er in Nijmegen een demonstratie plaats voor sprint 9 en 10 van Drone2Go. De opdracht voor ontwikkelsprint 10 was als volgt: “Als inspecteur bij ILT AS of NVWA wil ik dat de drone op basis van een manuele aanwijzing van een nader te inspecteren schip volledig automatisch naar de juiste locatie vliegt om het bewegende schip tijdig op te vangen en te volgen zodat op minimaal 25 meter afstand een volledig dekkende (360 graden rondom) serie foto’s wordt gemaakt die binnen enkele minuten samen met minimaal de automatisch herkende identificatie van het schip (naam, ENI- (of MMSI of IMO) nummer) in een rapportage beschikbaar wordt gesteld aan de inspecteur zodat deze hierop zo nodig direct actie kan ondernemen. Het schip moet kunnen worden gevolgd vanaf de verkeerspost op de Waal stroomafwaarts tot aan maximaal de A50 (BVLOS).” 

Dynamische objecten: varende schepen

Gezamelijk met Mapture.ai (dronebox), Aurea Imaging (beeldherkenning) is Aeret (data ontsluiting) deze uitdaging aangegaan. Deze is als volgt uitgevoerd:

  1. Aeret heeft een AIS receiver waarmee (geanonimiseerde) AIS locaties worden geplot binnen de Aeret viewer. Een inspecteur selecteert een te inspecteren schip en stuurt een inspectie-verzoek uit.
  2. Middels een API koppeling wordt deze informatie naar de Mapture dronebox gestuurd, het schip wordt in een inspectie-lijst geplaatst.
  3. Als een (te inspecteren) schip binnen 1500 mtr van de dronebox komt stijgt deze automatisch op en vliegt richting het vaartuig. De Mapture Virtual Pilot berekent op basis van de AIS gegevens een route rondom het (varende) schip én houdt rekening met de voorwaartse snelheid.
  4. Rondom het schip worden automatisch 16 foto’s gemaakt: 8 overzichtsfoto’s en 8 zoomfoto’s.
  5. Tijdens het terugvliegen naar de dronebox worden de foto’s doorgestuurd en opgeslagen in Mapture cloud storage. Deze zijn via een beveiligde verbinding direct zichtbaar in de Aeret viewer.
  6. Vanuit de Aeret viewer kan een inspecteur een inspectierapport genereren en exporteren.

Resultaten Drone2Go Sprint10

Hieronder staan enkele (gecomprimeerde) foto’s van een volautomatische* 360° inspectievlucht rondom een dynamisch object; een vaartuig met een snelheid van 10.7 knopen. Wij zijn erg enthousiast dat er in het Rijkswaterstaat drone-oefengebied West kan worden gepionierd met nieuwe (drone)technieken: de theorie kan in praktijk worden getest. We kijken uit naar de volgende sprints.

* De dronevluchten zijn automatisch uitgevoerd binnen VLOS condities. Tijdens de vluchten was een piloot aanwezig om, indien noodzakelijk, manueel in te grijpen.