Je bekijkt nu 2 Daagse Cursus: Fotogrammetrie met drones

2 Daagse Cursus: Fotogrammetrie met drones

2D en 3D modellen maken met Drones

aeret cursus fotogrammetrie 2d 3d mapping model volumeberekening
Fotogrammetrie met RTK drone

Tijdens een tweedaagse cursus op 26 en 27 januari in Bentelo heeft een groep cursisten kennis gemaakt met de wereld van Fotogrammetrie. De cursisten zijn werkzaam binnen een (semi)overheidspartij en willen zelf aan de slag met meerwaarde creƫren uit hun vliegende sensoren.

De tweedaagse cursus is opgesplitst in een praktijk en theorie gedeelte en is uitgevoerd in samenwerking met DronEducation en Wouter Borre Fotografie.

 

Dag 1: Optimale Drone instellingen

Een goed eindresultaat begint bij een goede voorbereiding. Tijdens dag 1 hebben de cursisten geleerd de drone optimaal in te stellen om een goede 2D/3D mapping te krijgen. Wat is de invloed van sluitertijd, ISO, diafragma, vliegsnelheid en hoogte? Welke app(s) kan ik gebruiken om de vlucht te automatiseren? Dien ik een enkel of dubbel grid uit te voeren? Hoeveel overlap tussen de foto’s heb ik nodig? Dit en meer vragen zijn tijdens het praktijk gedeelte aan bod gekomen waarbij ook eigen vluchten zijn uitgevoerd door de cursisten.

Dag 2: Fotogrammetrie en WebODM

Op dag twee zijn we aan de slag gegaan met een stuk theorie wat fotogrammetrie in houdt, welke soorten software pakketen er zijn en hoe je deze kunt gebruiken. Voor deze cursus is gebruik gemaakt van het Open Source pakket WebODM. Hoe bereken je een oppervlakte van een dak of wat is het volume van een grond-depot. Voor de cursisten was een cloud-omgeving opgetuigd waarin ze de resultaten van Dag 1 konden bekijken, analyseren en delen met collega’s. Het voordeel van deze cloud-omgeving is dat de (zware) berekeningen niet lokaal op je laptop, tablet en of smartphone gebeuren en je met meerdere gebruikers (collega’s) bij je data(modellen) kunt.

De enige vereiste is een internetverbinding. De eindresultaten, aangevuld met enkele datasets uit eigen koker, gaven de cursisten een brede kijk op de (on)mogelijkheden van fotogrammetrie met drones. Hierbij is er gewerkt met datasets:

  • 2D / 3D RGB
  • 2D DTM / DSM (hoogtekaart)
  • Puntenwolken
  • 2D Thermische Mapping
  • 2D Multispectraal Mapping

Interessant voor uw organisatie?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van fotogrammetrie binnen uw organisatie? Neem dan contact op met DronEducation of bekijk het cursus-aanbod op de website.