Je bekijkt nu Drone Laser Range Finder Testdag

Drone Laser Range Finder Testdag

Geslaagde Testdag met Laser Range Finder in Drone Flightlog software

26-01-204 – Op een zonnige dag bij het NVWA Innovation Hub, gelegen in de CTR Volkel, werd op vrijdag 26 januari 2024 een succesvolle testdag gehouden. Een consortium van state-operators was aanwezig om nieuwe functionaliteit in de Aeret applicatie Drone Flightlog te ervaren. Van drones die zijn uitgerust met een Laser Range Finder kan deze data namelijk live worden geplot in de Drone Flightlog applicatie.

Laser Range Finder – Digitale Aanwijsstok

drone laser range finder points of interest van controller naar drone flightlog
POIs op controller

Een Laser Range Finder, ook wel bekend als een LRF, is een instrument dat wordt gebruikt om de afstand tussen de drone/sensor en een object te meten door middel van laserstralen. Het maakt gebruik van de tijd die het kost voor een laserpuls om van het apparaat naar het doelobject te reizen en terug, om de afstand nauwkeurig te berekenen. Met de LRF van de drone(s) kunnen vanuit de lucht Points of Interest (x,y,z-locaties) op de grond worden aangestipt. Deze POIs verschijnen vervolgens realtime op een kaart in Drone Flightlog.

Hier kunnen gebruikers de POIs opwaarderen door annotaties te maken en deze informatie delen met ketenpartners. Tevens is het mogelijk om op basis van GPS-functie te navigeren naar de geplotte markers. Deze ontwikkeling is een onderdeel van de genomineerde innovatieprijs (Verkiezingen Handhaving en Toezicht) 2024 project “Slim dronedata delen” van Rob Broekman.

Integratie in Drone Flightlog

Aeret laser range finder POI in drone flightlog
POIs in Drone Flightlog

Tijdens de testdag werden drones uitgerust met een Laser Range Finder gebruikt om in een gecontroleerde omgeving een testplan af te vliegen. Doel van deze tests was om inzicht te krijgen in relatieve en absolute nauwkeurigheid van de metingen (vanuit de lucht), ten opzichte van referentiepunten.

De metingen worden momenteel geanalyseerd. Tevens werd er ook gekeken naar de maximale afstand waarop objecten kunnen worden aangestipt. Hierbij is een afstand van ruim 1100 meter gehaald.

Kruisbestuiving

We vonden het mooi om te zien hoe de aanwezige state-operators deze functionaliteit in hun eigen werkproces kunnen gebruiken. Denk hierbij aan het live kunnen:

– Markeren van objecten op de grond, bijvoorbeeld blauwe vaten.
– Live bepalen van oppervlaktes vanuit de lucht, bijvoorbeeld olieverontreinigingen.
– Navigeren naar objecten op de grond, gesignaleerd vanuit de lucht

Wij danken het NVWA Innovatielab voor de organisatie van deze geslaagde dag en de mooie netwerkmogelijkheden. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van de Laser Range Finder of Drone Flightlog voor uw organisatie? Neem contact met ons op.